vrijdag 27 mei 2016

Recensie: Nieuw wedstrijd reglement, Hot or Not?

Hooi !




Vandaag schrijf ik een recensie over het nieuwe wedstrijdreglement van de KNHS.


Zat jij ook al te wachten tot er eindelijk weer eens een nieuw reglement kwam voor de paardensport? Dan heb ik goed nieuws. Sinds 1 mei 2016 is er een nieuw wedstrijdreglement ingegaan! Nieuwe regels, ander protocol. Ook is er extra aandacht besteed aan het welzijn van het paard.

Iedereen wist dat er een nieuw reglement aan zat te komen, maar het was nog even afwachten wat de nieuwe regels gingen worden. De regels zijn voor zowel de springsport als de dressuursport aangepast. Bij de dressuursport zijn de proeven volledig veranderd. De oefeningen zijn vlotter achter elkaar, dit betekend dat de voorlezer extra goed moet opletten. Ook zijn de oefeningen anders geworden: minder draf, meer galop.

Bij de springsport zijn o.a. de regels voor het 'straffen' van het paard veel strenger geworden. Dit is naar mijn mening heel goed. De ruiter mag hooguit 2 keer achter elkaar een tik geven. Als dit meer dan 2 keer wordt gedaan betekent dit directe uitsluiting en leidt dit tot diskwalificatie. Ook is de BB een officiƫle klasse geworden.

Hoe verassend dit nieuwe reglement ook is, zitten er ook een aantal dingen in die wat minder relevant zijn. In de klasse M, Z & ZZ geldt nu de regel dat de combinatie al na 2 weigeringen is uitgesloten. In de klasse B&L is dit een aantal van 3 weigeringen. Het is nu extra moeilijk om als amateur in de hogere klassen uit te komen.

Verder is het rijden van FEI wedstrijden (internationale reglement) niet veel veranderd. Wel is er een nieuwe FEI klasse bijgekomen: FEI 1,15m. Dit staat gelijk aan ZZ.

Het grootste punt van kritiek is wat mij betreft dat je een dik uur moet vrijmaken om het reglement helemaal door te lezen. De regels dien je te weten dus je kunt hier niet omheen.

Ik hoop dat het een beetje interessant was!




bronnen:
https://www.knhs.nl/
https://www.mijnknhs.nl/


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten